بلوک سفالی قزوین در نوع خود به عنوان پرمصرفترین و پرطرفدارترین مصالح ساختمانی قرار میگیرند. بلوک سفالی نسبت به سایر بلوکهای ساختمانی مزایا و معایبی دارد. ویژگیهای ساختاری بلوک سفالی باعث شده است که کاربردهای زیادی در صنعت ساختمان سازی داشته باشند. در این مقاله از کارگشا به طور مفصل به بلوک سفالی، مزایا و معایب آن خواهیم پرداخت.
بلوک سفالی قزوین چیست؟
بلوک سفالی قزوین (clay block) از خاک رس، آب و ماده افزودنی آهک ساخته میشوند. به این صورت که پس از آماده سازی گل و عمل قالب زدن و برش زدن، بلوکها را خشت میکنند، سپس بلوکهای آماده، در کوره با دمای 900 درجه سانتیگراد پخته میشوند.
در مرحله خشک شدن، باید دقت شود که سفالها به صورت تر وارد کوره نشوند و به حد مناسبی از رطوبت و مقاومت برسند که هنگام ورود به کوره ترک نخورند و شوک حرارتی به کوره وارد نگردد. میزان تراکم بلوکهای سفالی نسبت به بلوکهای سیمانی بیشتر است. وزن مخصوص بلوک سفالی 600 تا 500 کیلوگرم بر مترمکعب است.
انواع بلوک سفالی
بلوکهای سفالی را اغلب از نظر ابعاد و اندازه استاندارد به چند نوع 7 سانتیمتری، 10 سانتیمتری و 15 سانتیمتری معمولی و فوم دار تقسیم بندی کردهاند که در ادامه به آنها پرداخته شده است.
بلوک سفالی 10 سانتیمتری
از بلوک سفالی قزوین تیغه 10 سانتی بیشتر برای جداکردن دیوارهای داخل ساختمان و یا دیوارهای بین اتاقها استفاده میکنند. این نوع بلوک سفالی علاوه بر اینکه مقرون به صرفه است دارای عایق مناسبی هم است و امکان جذب رطوبت بالایی دارد.
بلوک سفالی تیغه 10 سانتیمتری در سایز 10 در 20 در 20 سانتیمتر و وزنی حدود 2/1 کیلوگرم دارد و معمولاً دارای 5 یا 6 حفره است. این نوع بلوک را با استفاده از دو روش آفتابی و خشک کن تولید میکنند. بلوکی که با استفاده از دستگاه خشک کن تولید میشود از لحاظ ظاهری شکیلتر از بلوکی است که با استفاده از آفتاب خشک میشود.
بلوک سفالی 15 سانتیمتری
از بلوک سفالی قزوین تیغه 15 سانتیمتری برای جداکردن دیوارهای داخلی و پیرامون ساختمانها با ضخامت زیاد استفاده میکنند. بیشترین نفوذ صدا و تبادل حرارت در ساختمانها از دیوارهای پیرامونی است که از سفال تیغه 15 سانتی با وجود قطر زیادی که دارد میتوانید برای کاهش تبادل صدا و حرارت استفاده کنید.
سفال تیغه 15 سانتی معمولاً دارای در سایز 15 در 20 در 20 سانتیمتر و وزنی حدود 3 کیلوگرم دارد. این نوع سفال علاوه بر قیمت مناسبی که دارد دارای عایق صوتی و حرارتی نیز است.
بلوک سفالی سقفی
بلوک سفالی قزوین سقفی فاصله بین دو تیرچه را در سقف پوشش میدهد. در قدیم سازندگان فاصله ۲ تیرچه را در سقف به صورت طاق ضربی با آجر ۱۰ سوراخ توکار پر میکردند که در ساختمانهای امروزی این فاصله با بلوک یا سفال سقفی پوشانده میشود.
از مزایای استفاده از بلوک سقفی نسبت به فوم سقفی میتوان، به غیر قابل اشتعال بودن بلوک سقفی، قابلیت نگه داشتن چراغ یا لوستر در سقف در بلوک سقفی به علت محکم بودن آن و خاصیت جذب رطوبت محیط در آن نسبت به فوم سقفی میتوان اشاره کرد.
کاربرد بلوک سفالی قزوین
استفاده از بلوکهای سفالی مزایایی به دنبال دارد که در ادامه به مهمترین آنها پرداخته شده است.
- ساخت دیوارهای بالابر
- ساخت تیغههای جدا کننده از نوع سفالهای سوراخدار
- ساخت طاق ضربی بین تیر آهنها
- ساخت سقفهای تیرچه بلوک
- ساخت کف ساختمانها
مزایای استفاده از بلوک سفالی قزوین
- کیفیت بالاتر در اندازههای یکسان نسبت به سایر بلوکها
- قابلیت نصب لوستر یا آویز توسط دریل و پیچ و رول پلاک
- عایق در برابر حرارت و آتش سوزی
- عایق در برابر صوت
- میزان تراکم بالاتر نسبت به بلوک سیمانی
معایب استفاده از بلوک سفالی قزوین
علاوه بر مزایا، بلوکهای سفالی با معایبی نیز همراه هستند که در زیر به مهمترین آنها اشاره شده است.
- مقاومت فشاری پایینتر نسبت به سایر بلوکها
- نیاز به لایه ضخیمی از گچ و خاک جهت هموار سازی سطح کار
- سنگینی بلوک سفالی که موجب سنگینی سازه میشود. وزن هر متر مربع دیوار سفالی بالغ بر ۲۰۰ کیلوگرم است.
- ایجاد بروز ترک در سطح گچ
- شکستگی در هنگام حمل و نقل
- احتمال آلودگی خاک رس به آهک در معدن کارخانه تولید کننده که موجب بروز ترک در سطح گچ خواهد شد.
- نیاز به لایه ضخیمتر گچ و خاک جهت هموار سازی سطح دیوار